Systembolagets försäljning ökar

STOCKHOLM Systembolagets försäljning av alkohol ökar, det visar Systembolagets försäljningsstatistik. Under första halvåret 2005 inhandlades motsvarande 17,2 miljoner liter ren alkohol i de svenska systembutikerna. Det är 1,6 procent mer än under motsvarande period föregående år.

Ökningen är störst i de södra delarna av landet. I Skåne, Blekinge och Halland ligger Systembolagets försäljning hittills i år 4,5 procent över motsvarande period 2004.

– En bidragande orsak till att försäljningen nu ökar något skulle kunna vara en viss dämpning av utlandsinköpen. Dessutom ser vi att midsommarveckan i år hade en större försäljning än under motsvarande period förra året, trots det dåliga vädret i juni i år, säger Systembolagets vd Anitra Steen i ett pressmeddelande.

Det är framför allt öl- och vinförsäljningen och försäljningen av så kallade blanddrycker som ökar. Spritförsäljningen fortsätter dock att minska. Under första halvåret köpte svenskarna 8,8 miljoner liter sprit, vilket är en minskning på 3,8 procent. Störst var minskningen i Norrbottens län, där spritförsäljningen sjönk med nästa 10 procent. Minst var minskningen i Kronobergs län, där spritförsäljningen minskade med mindre än 0,5 procent.

Vinförsäljningen har ökat med 2,5 procent till 67,6 miljoner liter vin, medan ölförsäljningen ökat med 2,7 procent till 84,4 miljoner liter öl. Mest, räknat i procent, har försäljningen av blanddrycker ökat. Det är dock en volymmässigt betydligt mindre katategori. Hittills i år har det sålts 1,2 miljoner liter blanddrycker, vilket motsvarar en ökning på 18,4 procent. Däremot har ciderförsäljningen minskat med 5,1 priocent till 6,6 miljoner liter.

Etiketter:

Annonser