Systembutiker i söder säljer mer

STOCKHOLM Systembolaget sålde något mindre alkohol under maj jämfört med samma månad förra året, visar ny försäljningsstatistik. I södra landet ökade dock försäljningen även i maj, särskilt av starköl. Och hittills i år ligger riksförsäljningen av alkohol fortfarande något över fjolårets siffror.

Under maj månad i år sålde Systembolaget i hela landet motsvarande 2,8 miljoner liter ren alkohol. Det är 2,4 procent mindre än under maj månad 2004.
Hittills under året har Systembolaget sålt motsvarande 13,7 miljoner liter ren alkohol. Det är 0,9 procent mer än under samma period 2004.

-Försäljningstrenden för maj är nedåtgående. Det dåliga vädret kan vara en bidragande orsak till detta. Men sammantaget för de första fem månaderna i år har det varit en liten ökning av försäljningen, säger Systembolagets vd Anitra Steen i en kommentar i Systembolagets nyhetsbrev.

De regionala skillnaderna är stora. I södra Sverige, det vill säga Skåne, Blekinge och Halland, var försäljningen under maj månad i år högre än i fjol, även mätt i ren alkohol. Tendensen blir ännu tydligare om man ser till hela perioden januari till och med maj. Då har Systembolagets försäljning, mätt i ren alkohol, ökat med 5 procent i Blekinge, 4 procent i Skåne och 4,2 procent i Halland.

Skillnaden mellan olika alkoholsorter är dock tydlig. Spritförsäljningen fortsätter att minska också i södra Sverige, om än mindre än i resten av landet. Jämfört med förra året sålde Systembolagets butiker i de tre sydligaste länen 2,3 procent mindre sprit under årets fem första månader. Nedgången i spritförsäljningen i resten av landet var 5,2 procent.

Öl- och vinförsäljningen har dock ökat så kraftigt i södra Sverige att den totala alkoholförsäljningen ökar. Under de fem första månaderna 2005 såldes 8,6 procent mer starköl och 4,4 procent mer vin i systembutikerna i Skåne, Halland och Blekinge, jämfört med samma period 2004. Ökningen i övriga Sverige är mer beskedlig, 1,2 procent för vin och 2,0 procent för öl.

Etiketter:

Annonser