Stopp för helrör på nattöppna krogar

STOCKHOLM Tillståndsenheten vill skärpa serveringsvillkoren rejält på Stockholms krogar. Bland annat föreslås fler ordningsvakter, övervakningskameror, metalldetektorer och stopp för servering av helflaskor sprit efter klockan 01.

Andra förslag är att nöjesställen ska minska köbildning, förebygga diskriminering och veta exakt hur många gäster som finns i lokalerna.

Avsikten med ändringarna i det alkoholpolitiska programmet är att förbättra ordning och minska fylleri, den s.k. överserveringen, på huvudstadens barer och krogar. Skärpningarna riktas särskilt mot nattöppna ställen.

Förbudet att placera helflaskor sprit på bordet som gästerna själva sedan serverar sig ur efter ett visst klockslag har inte helt stöd i lagen. Men chefen för tillståndsenheten vill ändå försöka sätta en tidsgräns klockan 01.00.
-Det är värt ett försök eftersom den här typen av servering har en klar koppling till olägenheter under nattens sena timmar, säger Ann Hilmersson till Dagens Nyheter.

Företrädare för krogbranschen tycker över lag att förslagen är bra.
“Helrör“ är en trendgrej som är knepigt att övervaka så att inte överservering sker och skulle egentligen kräva en anställd vid bordet för att följa lagen, menar Lennart Karlsson, vd för Baldakinen-kedjan.

Han är också positiv till ökad kameraövervakning och metalldetektorer. Vissa kategorier undviker att gå till restauranger med detektorer och vi är bara glada över att slippa dem som gäster, resonerar krögaren Karlsson.

Etiketter:

Annonser