Urvattnad öllag godkänd i Ryssland

MOSKVA Det ryska parlamentets underhus, duman, har godkänt ett urvattnat lagförslag för att komma till rätt med ett utbrett öldrickande. Ryssar får även i fortsättningen dricka öl på offentliga platser.

Enligt nyhetssajten Mosnews kommer dumans beslut innebära att det även i fortsättningen är tillåtet att dricka öl på gatan. Beslutet är en seger för bryggerinäringen eftersom ungefär en tredjedel av all öl säljs för omedelbar konsumtion.

Duman antog ifjol en strängare version av lagen, men då lade den ryska presidenten Vladimir Putin in sitt veto. I det ursprungliga lagförslaget skulle ölförsäljning bli förbjudet på allmänna kommunikationer, sportarenor och i närheten av skolor. Dessutom skulle öldrickande vara förbjudet på gator, i parker och på allmänna kommunikationer.

Innan en ny lag kan träda i kraft måste den först godkännas av parlamentets överhus, federationsrådet, och sedan undertecknas av president Putin.

• Vodka har fått en stark konkurrens av ölet i det nya Ryssland. Utländskt kapital har satsats i nya lokala bryggerier, marknadsföring har varit kompakt och ölkonsumtionen har ökat.

Etiketter:

Annonser