Rysk hälsominister vill stoppa ölreklam

2001-01-11 22:58 (DrugNews/SL)
MOSKVA Ryska hälsoministeriet vill hindra aggressiv marknadsföring av öl som utmålas som ett nytt hot mot folkhälsan vid sidan av omfattande vodkadrickande.

Bryggerier, som svensk-finska öljätten Baltica i S:t Petersburg, har under senare åren haft stora framgångar inom den ryska dryckeskulturen. Öl ses som trendigt och ett mindre skadligt alternativ till traditionellt starkspritsdrickande som skördat allt fler offer i det hårt prövade Ryssland. Men istället för att locka konsumenter dricka mindre vodka så har öl snarare spätt på alkoholintaget, som redan var omkring 14 liter ren alkohol per invånare årligen.

”Nu dricker även barn och ungdomar denna till synes alkoholfria dryck. Och öl, harmlös och nyttig enligt reklamen, håller på att bli favoritdryck bland kvinnor, ja även gravida”, säger en bekymrad biträdande hälsominister Gennadi Onishchenko enligt Moscow Times.
För att möta landets svåra alkoholproblem och en växande ölkonsumtion (idag cirka 30 liter per ryss och år) föreslår han att regeringen förbjuder ölreklam i TV och inte tillåter märken som har över sex procents alkoholstyrka. Han vill dessutom att öl åter ska kategoriseras som alkoholdryck, vilket det inte gör idag.

Bryggerierna som gnuggat händerna efter årliga försäljningsökningar under hela 1990-talet är upprörda över ryske hälsoministerns förslag. Några talar om orolig marknad, andra anklagar Onishchenko för inkompetens och kräver hans avgång.
Men för att kunna begränsa ölreklamen så måste hälsoministeriet få med sig andra myndigheter, exempelvis Konkurrensdepartementet som även sköter tillsynen av TV-reklam. Dessutom är lagstiftningen kring maltdrycker mycket oklar vilket försvårar en annonsbegränsning.

Öldebatten i Ryssland är inte helt olik den om ungdomsinriktad lättölsreklam i Sverige, som bland andra socialminister Lars Engqvist ser som hyckleri och vill ha en översyn av.

Läs mer i DrugNews:
Hiv-epidemi och minskad befolkning i Ryssland
Varannan rysk man är alkoholist

Etiketter:

Annonser