Härstedt: låt tullen alkoholtesta förare

STOCKHOLM Låt tullen få rätt att alkoholtesta förare som kör av färjorna. Det föreslår regeringens alkoholutredare Kent Härstedt. Infrastrukturminister Ulrika Messing stöder hans förslag.

Idag är det endast polisen som får göra rattfyllerikontroller i trafiken.
Förslaget att även låta tullpersonal att utföra sådana tester syftar främst till att hindra berusade lastbilschaufför, aktuellt efter den svåra olyckan i Skåne där en berusad ungersk chaufför körde i fel riktning och dödade fem personer. Men även privatpersoner ska tullen kunna testa, anser Härstedt.

Härstedts förslag ska finnas med i alkoholutrednings slutbetänkande som ska lämnas i mitten av mars. Det mest kontroversiella delen att sänka spritskatten med 40 procent presenterade han redan i höstas.

-Det kommer att bli ett brett förslag som innehåller såväl skattefrågor som folkhälsopaket som insatser när det gäller alkohol och trafik och vad det gäller preventiva insatser. Så det är ett brett paket vi presenterar den 15 mars, säger Härstedt till SR:sEko.

Även Ulrika Messing anser att berusade förare är ett uppenbart problem och att alkoholkontroller i hamnarna av tullen vore en effektiv motåtgärd.

• Antalet rattfylleribrott fortsatte öka under 2004. Ifjol anmäldes 15 575 sådana brott, 224 fler än året före, enligt preliminära siffror från Brottsförebyggande rådet. Sedan 2001 har antalet som kört berusade ökat.
Polisen har ökat antalet rattfyllerikontroller till omkring 1,5 miljoner tester. Det är särskilt drograttfylleriet som ökat.

Etiketter:

Annonser