Hälsorisker för alla under 40 år av alkohol

STOCKHOLM Ett glas vin för hälsans skull är ingen bra ursäkt. Hälsofrämjande effekter är övervärderade och uppnås bara vid mycket låg konsumtion och bara för äldre personer, enligt en rapport från Folkhälsoinstitutet.

Svenskarna dricker i snitt 30 procent mer alkohol jämfört med när vi gick med i EU för tio år sedan. Och återkommande berättas i medier om alkoholens positiva hälsoeffekter, bland annat om viss skyddande effekt för hjärtsjukdomar och diabetes. Effekterna överdrivs dock ofta och stämmer bara för dem över 40 år, enligt en rapport som offentliggjordes på tisdagen. Drugnews har tidigare berättat om innehållet och presenterat forskarnas varningar att använda alkohol som medicin.

-Vad vi finner sammantaget är att alkohol har inga positiva effekter för människor under 40-50-årsåldern, säger en dem bakom rapporten Sven Andréasson, alkoholläkare på Folkhälsoinstitutet till SVT Rapport.

Riskerna med alkohol är störst för unga personer. Det är alltså bara hos de äldre som man kan se några positiva hälsoeffekter. Och dessa uppnås redan i små mängder, som högst för personer i 70-årsåldern som bör nöjas sig med mindre än ett dricksglas vin per dag för män (1,5 deciliter vin, 33 centiliter starköl eller fyra centiliter starksprit) och mindre än ett halvt glas för kvinnor. Om de dricker för hälsans skull alltså.

Alla konsumtion över dess nivåer innebär ökad dödlighet, enligt rapporten. Och redan alkohol i måttliga mängder kan innebära hälsorisker, såsom vissa cancerformer, leversjukdomar, högt blodtryck, fosterskador och framför allt att råka ut för olyckor.

Med “måttlig alkoholkonsumtion“ menas för män att inte dricka mer än 14 glas vin i veckan och för kvinnor högst nio glas. Högre riskkonsumtion uppskattas en halv miljon svenskar ha.

Fotnot: läs mer om rapporten från Folkhälsoinstitutet.

Tema: Alkohälsa

Är alkohol nyttigt?

Forskarstudier hävdar då och då att mindre mängder alkohol kan vara nyttigt och minska risken att drabbas av en viss sjukdom.Samtidigt utpekas alkohol ligga bakom över 200 sjukdomar, tillstånd och skador (bl a cancer, mag- och leverproblem, hjärt- och kärlsjukdomar, psykisk ohälsa, fosterskador, olyckor och våldsbrott).

•Européer har högst alkoholkonsumtion i världen. Bör vi verkligen av hälsoskäl dricka mer? •LÄS gärna EU-rapporten ”Alcohol in Europe, a public health perspective” (2006).

Etiketter:

Annonser