Sundsvalls subutex-program växer

SUNDSVALL I onsdags godkände socialnämnden i Sundsvall att utöka kommunens subutexprogram från några få platser till 25 för stadens heroinister. Behandlingen ska även i fortsättningen att ske i samarbete med Maria Beroendecentrum i Stockholm.

Ersättningspreparat är omdiskuterat i Sundsvall. Frågan har debatterats i kommunfullmäktige och kritikerna hävdar att behandlingen bara ersätter ett missbruk med ett annat.
Men socialtjänsten i Sundsvall och Maria beroendecentrum säger att de har lyssnat på anhöriga och missbrukare som vill att behandlingen ska finnas i Sundsvall.

Behandlingen kommer att ske i kombination med strikta kontroller och andra insatser mot missbruk. I Sundsvall planerar man också ett sysselsättningsprojekt för de missbrukare som får subutex. En utvärdering av programmet ska göras efter ett år.
Landstinget har valt att stå utanför arbetet och den psykiatriska kliniken i Sundsvall har förklarat att man inte har vare sig tid eller pengar att arbeta med Subutex.

Inger Paulsson som sitter för miljöpartiet i Sundsvalls socialnämnd har försökt hindra satsningen på storskalig behandling med ersättningsdroger.
Ändå valde hon att inte reservera sig mot beslutet eftersom hon tycker att behandlingen är bra upplagd med ordentliga kontroller och psykosociala insatser.
-Jag tror att det är en fördel att det drivs av socialtjänsten jämfört med sjukvården eftersom jag tror att det finns ett annat rehabiliteringstänkande där, säger Inger Paulsson till Drugnews.

Hon hoppas att arbetssättet ska leda till att de flesta av missbrukarna motiveras till att trappa ner på subutex så fort som möjligt. Hon tror att ersättningsdroger är en övergående behandlingstrend och hon önskar att regeringens utlovade satsning på missbrukarvård ska leda till drogfria satsningar igen.

• I lokalpressen debatteras subutex-programmet flitigt. I Sundsvalls Tidning kunde man på tisdagen läsa ett uttalande av Ann-Charlotte Sundström, överläkare vid Maria Beroendecentrum, där hon beskrev subutex.
“Det tar bort suget efter opiater och gör att en heroinist mår helt normalt.“
I fredags kommenterade samma tidnings ledarsida (liberal) uttalandet.
“Detta är en förenkling. Så lätt är det sällan – eller aldrig.“

Etiketter:

Annonser