Låga knarkpriser trots stora beslag

STOCKHOLM Gatupriserna på narkotika i Sverige har halverats sedan 1988 och tillgången är stor. Detta samtidigt som missbruk och polisens och tullens beslag ökat. Det visar en CAN-studie över narkotikapriserna 1988-2004. “Men utan samhällets insatser hade tillgången varit ännu större“, säger forskningssekreterare Ulf Guttormsson till Drugnews.

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning har länge följt drogutvecklingen i landet. Bland annat genom att samla in uppgifter från polisen om hur priset vid illegal narkotikaförsäljning på gatunivå förändrats.

Fyra narkotikapreparat har följts sedan 1988 – sedan dess har priset för ett gram hasch halverats (cirka 80 kronor ifjol), kokainpriset sjönk 40 procent (cirka 800 kronor), och hela 60 procent för amfetamin (cirka 250 kronor) respektive brunt heroin (cirka 1 000 kr/gram ifjol).

Sedan millennieskiftet samlar CAN även in prisuppgifter för fler droger. Ifjol uppgavs i snitt LSD kosta cirka 90 kronor för en dos (“tripp“) och en ecstasytablett cirka 120 kronor. Växtdrogen khat kostade cirka 250 kronor per knippa och GHB runt 30 kronor för en dos (kapsyl om 2 cl).

-Narkotikapriserna har dock de två senaste åren varit oförändrat låga. Och de regionala skillnaderna är stora, lägst är priserna i Skåne där mycket smugglas in och högst i norra landet där konkurrensen nog är mindre, säger Ulf Guttormsson på CAN.

Störst var prisrasen under 1990-talet. Möjligen till följd av en globalisering och att det blev lättare att föra narkotika över gränserna. Även Västeuropa har haft kraftiga prisfall på heroin och kokain, enligt en FN-rapport.

Situationen med ökad tillänglighet och sjunkande priser på droger samtidigt som beslagen flerdubblats och både experimentellt och s.k. tungt missbruk ökat är besvärande för myndigheterna.

Men fortfarande är narkotikapriset betydligt högre i Sverige än i övriga Västeuropa. Något som tyder på att det kan finnas utrymme för ytterligare sänkningar priser på svenska narkotikamarknaden, enligt rapporten.

Fotnot: de inrapporterade priserna i CAN:s studie är justerade med konsumentprisindex och presenteras i 2004 års penningvärde. Hela rapporten Narkotikaprisutveckliningen i Sverige 1988-2004 (CAN-rapport nr 85, pdf-fil).

Etiketter:

Annonser