Fortsatt låga narkotikapriser

STOCKHOLM Priserna på narkotika är fortsatt låga i Sverige. Det visar CAN:s senaste kartläggning av narkotikapriserna i Sverige. Priserna på narkotika har lite grovt sett halverats sedan 1988.

Det är CAN , Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, som samlar in uppgifter om gatupriserna på narkotika från poliser runt om i Sverige. Enligt undersökningen ifjol låg priset för ett gram hasch på mellan 60 och 100 kronor, ett gram amfetamin kostade mellan 150 och 400 kronor, medan kokainpriset varierade mellan 400 och 1 000 kronor per gram.

Priserna är i allmänhet lägre i storstadslänen och högre ju längre norrut i man kommer. De lägsta narkotikapriserna finns i Skåne.

Prisundersökningen, tillsammans med beslagsstatistik, används för att uppskatta tillgängligheten av en drog. Stora beslag och låga priser tyder på att det finns mycket av den sortens narkotika i omlopp. Att narkotikapriserna i Sverige sjunkit under 2000-talet, samtidigt som beslagen ökat, tyder enligt CAN-rapporten på ett ökat inflöde av narkotika.

Under senare år har det dock inte skett några större prisförändringar, det enda undantaget är brunt heroin, där man konstaterar en ökning av priset med 200 kronor, till i genomsnitt 1 200 kronor per gram under 2005. Rapportförfattarna varnar dock för att dra för stora slutsatser av ett enstaka år. Priset för brunt heroin varierar också mycket, från 500 kronor till 2 500 kronor per gram.

Etiketter:

Annonser