Fries: ljusare på knarkfronten

STOCKHOLM Narkotikasituationen är bättre i Sverige idag, bland annat prövar färre ungdomar droger. Den slutsatsen drar regeringens narkotikasamordnare Björn Fries som i onsdags överlämnade sin slutrapport och får förlängt förordnande. ”Det har nog aldrig knarkats så mycket i landet som idag”, säger dock en skeptiker till Drugnews.

I Fries rapport sammanfattas insatserna mot narkotika som Mobilisering mot narkotika gjort sedan starten 2002. När han tillträdde samordningsposten så hade ungas drogexperimenterande länge ökat. Så även det s.k. tunga missbruket liksom narkotikarelaterade dödfall.

– Men något har hänt i Sverige. Nu tycks flera kurvor vända åt rätt håll. Detta trots en fortsatt hög tillgänglighet på narkotika, sade Björn Fries vid en pressträff efter att lämnat rapporten till socialtjänstminister Morgan Johansson.

Narkotikafrågan är nu på den politiska agendan i landet. Och enkäter bland skolelever i nian och bland mönstrande unga män visar att färre prövar droger än tidigare – från 10 till 7 procent, respektive från 18 till 15 procent på fyra år. Dessutom tyder mycket på att tunga missbruket och dödstalen är på väg att plana ut.

Men Fries vill inte ta åt sig äran för den utvecklingen.
– Det är nog resultat av flera bra insatser i många kommuner, men även trender bland unga som samhället har svårt att styra över, sade han.
Intressant är dock att svenska drogsituationen skiljer sig från utvecklingen i omvärlden där missbruk ökar i många länder i Europa, underströk han.

Samordnarrollen ska nu förlängas till 2010 och Björn Fries har erbjudits fortsätta. Han tycker det visar att regeringen visar långsiktighet.
– Vi måste vara envisa och inte som tidigare göra misstaget att slå oss till ro och glömma att nya generationer hela tiden måste vinnas.

Mycket pengar har rullat under projektet. Hela 405 miljoner kronor varav forskning och utvärdering av metoder fått hela 81 miljoner kronor.
– Vi har gjort den största satsningen på narkotikaforskning någonsin och vet idag mer om vad som fungerar. Nu måste det omsättas i praktiken.

I landets kommuner har engagemang och kunskap ökat och alla har idag en drogpolicy. Men han anser det inte acceptabel att bara hälften av dem har en mer långsiktig plan mot narkotika. Hann efterlyser även lokala och regionala insatser för att begränsa tillgången.
Han tycker också att polisen mer måste fokusera på ledet mellan smugglare och missbrukare, det vill säga grossister och storlangare.

Men han önskar även att vården blir mer lättillgänglig. Vårdgivarna måste samplanera bättre – idag slussas många missbrukare runt mellan socialtjänsten, psykiatrin, övrig sjukvård och kriminalvården.

– Man måste sluta spela Svarte Petter med missbrukarna. Och inte heller straffa dem som hamnat i beroende. Vi måste avmoralisera synen på missbrukare, sänka trösklarna för att komma in i vård och inte slänga ut dem vid återfall, sade Björn Fries vid pressträffen.
Han vill även att regeringen gör allvar med idén om nationell vårdgaranti för missbrukare.

I slutet av rapporten skisseras om framtiden. Men där nämns inte mycket om behoven av internationellt samarbete mot narkotika och relaterad brottslighet. Inte heller om legaliseringsrörelsen, drogtester av unga eller omstridda frågor som utvidgade sprututbyten för missbrukare som han själv utredde och nu riksdagen ska ta ställning till.

Några kritiker menar att Björn Fries period mest har präglats av en omfattande dyr konferenscirkus, men där en övergripande strategi saknats.
– Han har rest landet runt på många möten och har säkert lyft narkotikafrågan. Men vad hjälper det när det är mest gamla refränger och snack om nya utredningar. Det blir mest plotter, utan en tydlig strategi – framför allt att offensivt våga störa noviserna i det missbruksled som utgör problemets marknad, säger Ove Rosengren (bild), ordförande i Riksförbundet narkotikafritt samhället, till Drugnews.

Rosengren är också skeptisk till bilden om att drogläget verkar ljusna i landet.
– Det kanske stämmer för vissa årskullar, men det är farligt att dra för stora växlar på det. I själv verket har det nog aldrig knarkats så mycket i Sverige som idag. Det tyder ju även den stora tillgången och låga narkotikapriserna på, säger han.

• Fotnot: Slutrapporten från Mobilisering mot narkotika (66 sidor, pdf-fil).
Webbsändning av presskonferensen i onsdags.

Etiketter:

Annonser