Vinprovar-Bill frikänd i tingsrätten

STOCKHOLM Moderate riksdagsledamoten Per Bill frias av Stockholms tingsrätt från misstankar om våld mot tjänsteman. Han hamnade i bråk med en kvinnlig vakt när han efter en vinprovning joggade med barnvagn längs Stadsgårdskajen i Stockholm. Men vakten hade inte rätt att ingripa, enligt rätten.

Det var i september som en ordningsvakt vid ett intilliggande nöjesfartyg ingrep eftersom hon uppfattat att Bill var berusad och farligt nära trafiken. Hon uppgav att han slagit henne flera gånger med mobiltelefonen och därför tvingades brotta ner honom. Han fördes senare till en tillnyktringscell hos polisen.

Bill tillstod att han varit på vinprovning, men att han inte var full. Och hade försvarat sig mot vaktens angrepp eftersom han blev rädd och tidigare erhållit hot via brev och telefon.

Tingsrätten konstaterar att Bill slagit ordningsvakten, men att det kan ha varit oavsiktligt. Rätten ogillar också åtalet då ordningsvakten inte haft lagligt stöd att ingripa mot honom:
”Oavsett om Per Bill var berusade eller inte, har NN:s åtgärd att omhänderta honom enligt lagen om omhändertagande av berusade när han gick och joggade längs Stadsgårdskajen inte omfattats av hennes förordnande som ordningsvakt”, citerar TT ur domen.

Per Bill tog en paus från riksdagsarbetet efter händelsen i september, men är åter tillbaka. Men han är inte längre partiets alkoholpolitiske talesman.

Etiketter:

Annonser