Riksdagsman Per Bill åtalad

STOCKHOLM Moderate riksdagsledamoten Per Bill har åtalats vid Stockholms tingsrätt misstänkt för våld mot tjänsteman. Detta sedan han i september hamnade i bråk med en ordningsvakt efter att ha joggat från en vinprovning med sonen i barnvagn.

I stämningsansökan som åklagare Katarina Bergström lämnade in på torsdagen påstås Per Bill förgripit sig på en ordningsvakt och slagit henne med mobiltelefon på handen och i ansiktet. Hon fick smärta, svullnad och blånad i handen.

Kvinnan ingrep då hon uppfattade riksdagsmannen vara onykter och vingla med barnvagnen farligt nära trafikleden längs Stadsgårdskajen. Bill uppgav att han inte var full, även om han druckit på vinprovningen. Han hade blivit skrämd av vakten, drabbats av panik och försökte försvara sig själv och barnet, hävdade han.

Polis kallades till platsen som omhändertog Bill enligt lagen om berusad person, LOB, och satte honom i tillnyktringscell på Södermalm. Bill begärde att få lämna alkoholtest, men nekades det.

Efter händelsen tog Per Bill, som tidigare var moderaternas alkoholpolitiske talesman, en s.k. time-out, men är nu tillbaka i riksdagen. Dock med en lägre profil och deltar inte i någon utåtriktad aktivitet, enligt partisekreterare Sven Otto Littorin.
Littorin säger till SR Ekot att det är bra att fallet nu får en rättslig prövning, men vill inte spekulera i vad som händer om det skulle bli en fällande dom.

Etiketter:

Annonser