Borgerliga vill skärpa alkoholinsatser

STOCKHOLM Partierna i den så kallade borgerliga Alliansen – folkpartiet, kristdemokraterna, centerpartiet och moderaterna – har enats om en gemensam motion som svar på regeringens proposition om åtgärder mot illegal alkoholhantering.

I stort sett ställer partierna upp på de lagskärpningar som regeringen föreslår, men vill se vissa ytterligare skärpningar. Partierna vill bland annat att straffet för olovligt anskaffande av alkohol skärps, något som Härstedts utredning föreslog, men som inte finns med i regeringens proposition.

Partierna är också kritiska till att regeringen inte genomför förslaget om särskilda alkoholgrupper med poliser och tullare för att komma till rätta med alkoholrelaterad brottslighet. De menar att det tydligt bör framgå av regeringens regleringsbrev att bekämpning av illegal alkoholhantering är en prioriterad uppgift både för tullen och polisen. Alliansen konstaterar också att detta kräver särskilda resurser.

Om regeringen tycker att särskilda alkoholgrupper inte är ändamålsenligt vill partierna att regeringen till riksdagen årligen redovisar hur bekämpning av alkoholbrott istället bedrivs.

Fotnot: Länk till borgerliga alliansens motion.

Etiketter:

Annonser