“Skärp straff för haschbrott“

STOCKHOLM Cannabis omsätter över en miljard kronor i landet och drogen hamnar ofta hos ungdomar. Samtidigt pekar forskare på att cannabis är farligare än man tidigare anat. Därför kräver alltfler att straffet för innehav höjs.

Idag går gränsen till normalbrottet vid 60 gram cannabis för att inte bara ses som ringa innehav som oftast renderar i böter. Den mängden går att använda till cirka 120 s.k. jointar.

-Innehav av cannabis som räcker till flera månaders missbruk klassas bara som ringa narkotika brott. Det är helt oacceptabelt. Vad sänder detta för signaler till ungdomar?, undrar Torkild Strandberg, folkpartistisk ledamot i riksdagens justitieutskott.

På onsdagen krävde han i en skriftlig fråga till folkhälsominister Morgan Johansson att gränserna sänks mellan de olika straffskalorna för cannabis.

Hasch och marijuana (cannabis) är den vanligaste narkotikan i landet. Ifjol beslagtog tull och polis cirka 820 kilo, men rikskriminalen gissar att minst 15-20 ton cannabis omsätts i landet. Det samlade gatuvärdet skulle därmed passera över en miljard kronor.

Även polis och åklagare anser att gränserna för ringa och grovt brott vad gäller cannabis bör sänkas.
-En halvering är rimligt, då pekar vi på att det är helt fel att börja med hasch. Det är en underskattad drog och många människor mår dåligt av den, säger kammaråklagare Gunnar Fjaestad till Svenska Dagbladet.

Men riksåklagaren menar att för att kunna sänka straffgränserna så gäller det att slå fast att drogen verkligen är farligare än man tidigare trott, och efterlyser mer forskningsmaterial.

-Struntprat! Det finns tvärtom mycket vetenskaplig forskning om cannabis effekter och skador, sade psykiatrikern Jan Ramström efter ett cannabisseminarie nyligen till Drugnews.
Han menar att forskare länge varnat för cannabis som en lömsk drog och han har i en rapport (Skador av hasch och marijuana, Folkhälsoinstitutet, 1997 och 2004) sammanställt de internationella studierna av cannabis.

Istället för den harmlösa drog som legaliseringsförespråkare ofta beskriver cannabis så tyder allt mer på att hascharens personlighet karaktäriseras av rigidhet, minnessvårigheter, hantera förändringar och ökad risk för apati och ångest.
I Ramströms uppföljning i höstas av nya studier så pekas på samband mellan cannabis och psykoser, hjärnskadesyndrom och delirium. Dessutom även beteendestörningar, lägre vikt och längd bland barn vars mammor rökt cannabis. Drogen försämrar också kraftigt körförmågan i trafiken.

Forskarna oroas av rapporter om starkare cannabis, att fler söker hjälp och att drogen når så många ungdomar. Cannabis är dessutom ofta inkörsport till andra droger.

Etiketter:

Annonser