Färre narkomaner smittas av hepatit

STOCKHOLM/MALMÖ Färre sprutnarkomaner i Sverige smittas av hepatit B, antalet har halverats från 216 personer år 2003 till 113 ifjol. Särskilt i Skåne har fallen blivit färre vilket gör att smittskyddsexperter tror att de omstridda sprututbytesprogrammen där kan ha inverkat. “Men det är osäkert, det kan även bero på annat“, säger Johan Giesecke på Smittskyddsinstitutet, till Drugnews.

Det kan exempelvis även bero på att missbrukare som kommer till sjukvård eller kriminalvård oftare vaccinerats mot sjukdomen som bl a angriper levern, men även missbrukares ökade försiktighet och eget ansvarstagande kan spela in.

Tre större utvärderingar av sprututbytesprogrammen i Skåne har inte entydigt visat på någon smittskyddseffekt mot exempelvis hiv och gulsot. Däremot är programmen viktiga kontaktytor mellan samhället och en utsatt missbruksgrupp.

-Egentligen har nog insatser bland missbrukare på andra sidan Öresund i Köpenhamn lika stor eller större inverkan på smittspridningen bland narkomaner i Skåne, säger Johan Giesecke, chef på avdelningen för epidemiologi på SMI.
Han är ändå positiv till programmen och att folkhälsominister Morgan Johansson i höst avser komma med förslag som möjliggör för sprututbyte i hela landet.

En epidemi med nya hepatit B-fall tar fart först när flera nya injektionsmissbrukare tillkommit, förklarar Giesecke. Smittspridningen har en periodvis uppgång till en topp ungefär vart tionde år för att sedan gå ner, storstadsområdena befinner sig ofta inte i samma fas med varandra. Stockholm hade en topp vid millennieskiftet, Skåne år 2003 och Göteborg är nu på väg upp.

Även hepatit B som överförs via sexuella relationer har minskat något, ifjol smittades 50 kvinnor och 43 män på så sätt.

Etiketter:

Annonser