Nära hälften bryter alkolåsprogram

MALMÖ Nära hälften av dömda rattfyllerister som installerar alkolås i bilen för att slippa få körkortet indraget, hoppar av eller straffar sig ur programmet i förtid. Men Vägverket anser ändå att alkolåsprogram är effektiva.

Cirka ett tusen personer har valt alkolåsprogram sedan starten 1999. Vägverket har sammanställt resultaten från de första 500 som provat alkolås, omkring 48 procent straffas ut eller hoppar av i förtid, rapporterar Skånska Dagbladet.

Men på Vägverket är man ändå nöjda med att 52 procent fullföljer programmen.
-Det är ett otroligt bra resultat, säger Vägverkets överläkare Bo Bjerre till TT.
Det är ofta bättre än andra behandlingsprogram enligt Bjerre.

Han poängterar att de flesta som döms för rattfylleri är alkoholister. De flesta misslyckade försök att starta bilen görs på morgonen. De märker ofta inte att de har för mycket alkohol i kroppen, utan tror att de är nyktra.

alkolåsprogram för dömda rattfyllerister ska kombineras med regelbundna läkarbesök då provtagning visar om mycket alkohol konsumeras. Fortsätter proven visa fortsatt hög konsumtion även andra året, så får personen avbryta programmet och lämna ifrån sig körkortet.

Men flera av dem som förlorar körkortet fortsätter att köra bil. Därför ska Vägverket nu lämna förslag på hur programmen kan utöka behandlingen, samt även få med de som kört berusade men inte valt att skaffa alkolås.

Även trafikansvariga ministern Ulrica Messing är nöjd med alkolåsen, men tror att resultaten kan bli bättre och mer inrikta programmen på rehabilitering och stöd, uppger hon för TT.

Etiketter:

Annonser