WHO-beslut minska alkoholskadorna

GENÈVE Världshälsoorganisationen har efter ett nordiskt initiativ beslutat arbeta aktivt för att minska alkoholens skadeverkningar. Särskilt måste ungas konsumtion ner då alkohol i flera länder är den främsta orsaken till ohälsa bland ungdomar.

Beslutet i Världshälsoförsamlingen WHA om en ny global alkoholpolicy är ett svar på en resolution från Sverige och övriga nordiska länder. Förutom att medlemsländerna nu aktiv ska arbeta för att minska alkoholens skadeverkningar och minska ungas konsumtion, så betonar WHO att barn till missbrukare behöver särskilt stöd.

Andra prioriterade områden där alkohol inte passar är inom arbetslivet, i trafiken och bland gravida, understryks i beslutet.
WHO ska nu ta fram en rapport om fungerande metoder i alkoholförebyggande arbete och riktlinjer för världshälsoorganisationens framtida arbete på området.

Beslutet är glädjande och innebär att alkoholfrågorna hamnar högre på den internationella dagordningen, anser folkhälsominister Morgan Johansson.
– Genom det stöd som vi nu får av WHO för en ansvarstagande alkoholpolitik kommer det att bli lättare att också driva frågorna i EU-kommissionen. Med tanke på att alla EU:s medlemsländer också ingår i WHA och att alla aktivt har stöttat resolutionen så känns det bra att ha detta stöd i ryggen nästa gång frågorna kommer upp på ministerrådet, då vi diskuterar höjda minimiskatter på alkohol och sänkta införselnivåer, säger han i ett pressmeddelande.

Även Vårdförbundet välkomnar WHO-beslutet:
– Det är mycket bra att WHO säger att det här är en viktig fråga. Alkoholen är en av våra största ohälsofrågor och orsakar bland annat misshandel och ett utökat vårdbehov, säger vice ordförande Ingrid Frisk i en kommentar på fackets hemsida.

Omkring 600 000 européer avlider årligen i alkoholrelaterade dödsfall, enligt WHO. Över 55 000 av dem är ungdomar.

Etiketter:

Annonser