Länsstyrelsen återtar utskänkningstillstånd?

STOCKHOLM Kommuner som missköter tillsyn av krogarnas serveringstillstånd av alkohol ska kunna förlora utfärdanderätten. Istället ska länsstyrelserna i de fallen kunna överta sköta tillståndsverksamheten, anser regeringens alkoholutredare Kent Härstedt.

-De som inte visar respekt för de regelverk och den vikt tillsynsarbetet har bör inte få ha kvar det i fortsättningen, säger Härstedt till SVT Rapport.

Sedan länsstyrelsen år 1995 sedan överlämnade tillsynen till kommunerna har antalet krogar, pubar och restauranger med alkoholrättigheter ökat med 25 procent till drygt 10 250 tillstånd ifjol.
Ökningen är dock inte jämnt fördelad över landet. I mindre kommuner och industrikommuner är den procentuella ökningen ännu högre. Lägst har ökningen varit i storstäderna, där antalet serveringstillstånd ökat med 17 procent.

Skillnaden i procentuell ökning beror naturligtvis mycket på hur många tillstånd som fanns för tio år sedan. Med ett serveringstillstånd per 562 invånare är Överkalix numer ungefär lika krogtätt som i Stockholms stad, där går det 546 invånare på varje tillstånd.

Men samtidigt som antalet serveringstillstånd har ökat, har tillsynen, enligt Rapport, inte ökat.
Att det blir väldigt många restauranger på en ort kan innebära en risk menar regeringens alkoholutredare. Det kan bli en sådan konkurrens att krögarna bryter mot lagen och säljer alkohol till dem som inte ska serveras alkohol, till exempel till ungdomar, enligt Härstedt.

• Före 1995 beviljade länsstyrelserna serveringstillstånd, men kommunerna hade rätt att utan motivering säga nej. Nu är det kommunerna som beviljar eller avslår en ansökan om serveringstillstånd, men den som söker tillstånd kan överklaga beslutet till länsrätten.

Fotnot: Rapports sammanställning över utvecklingen av serveringstillstånd (pdf-filer):
Utskänkningstillstånd och utveckling.
Antal utskänkningstillstånd per kommun och år.

Etiketter:

Annonser