Sprututbyte debattämne på IOGT-NTOs kongress

PITEÅ I dag inleder IOGT-NTO-rörelsen sina kongresser i Piteå.Den drogpolitiska fråga som troligen kommer att debatteras mest intensivt på IOGT-NTOs kongress är sprututbyte för narkotikamissbrukar. IOGT-NTO:s hållning har hittills varit något mindre kritisk än många andra organisationer inom nykterhetsrörelsen. En annan fråga som kan bli omdebatterad är organisationens medlemslöfte.

– En av de frågor som det kommer att bli diskussion om är sprututbytesfrågan, för där har det kommit en del motioner och förbundsstyrelsen har inte samma uppfattning som motionärerna, säger Sofia Modigh, ansvarig för alkohol- och narkotikapolitik på IOGT-NTO till Drugnews.
IOGT-NTO:s förbundsstyrelse anser att det ska finnas ordentligt med dokumentation om man ska tillåta sprutbyte, men vill inte ha något principiellt förbud. I en av motionerna vill motionären däremot ha ett tydligt ställningstagande emot sprututbyte som metod och kräver att IOGT-NTO ska “förkasta regeringens förslag om sprututdelning“.

I sitt yttrande till kongressen tar inte förbundsstyrelsen ställning till regeringens förslag, eftersom något sådant inte existerade då motionen behandlades av förbundsstyrelsen. I dag finns ett sådant förslag och enligt Sofia Modigh är IOGT-NTO inte nöjda med den utformning det har fått.
– I vårt remissvar påtalade vi en del brister. En del av de bristerna har man tagit hänsyn till, men vi tycker inte riktigt att man har fått de garantier som behövs för att detta inte ska bli en allmän verksamhet som gör att fler börjar missbruka.

Det finns också en motion om att IOGT-NTO ska skärpa sitt medlemslöfte. I dag lovar medlemmarna att inte dricka drycker med över 2,25 volymprocent alkohol, vilket bland annat gör att IOGT-NTO-medlammar kan dricka lättöl. De argument som framför allt framförts för en nollgräns är att även så alkoholsvaga drycker som lättöl utgör problem för de som är nyktra alkoholister. Men förbundsstyrelsen vill behålla den nuvarande ordningen.
– Jag tror egentligen inte att det blir någon större diskussion om det, säger Sofia Modigh.

Sofia Modigh tror också att det blir diskussion kring IOGT-NTO:s medlemstidning Accent och om IOGT-NTO-förbundets ekonomiska stöd till distrikten.
Förutom IOGT-NTO håller också Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, och IOGT-NTO:s Juniorförbund, Junis, sina kongresser i Piteå under veckan.

Fotnot: Länk till IOGT-NTOs kongresswebbplats: IOGT-NTO:s kongress

Etiketter:

Annonser