Majoritet mot sänkt spritskatt

PITEÅ En majoritet av svenskarna är emot en sänkning av spritskatten. Det visar en Temo-undersökning som IOGT-NTOs förbundsorförande Sven-Olov Carlsson presenterade när IOGT-NTOs kongress inleddes i Piteå i måndags.

Mätningen visar att 47 procent av de tillfrågade är emot en sänkning av spritskatten, medan bara 44 procent är för lägre skatt på sprit. Åtta procent svarar vet ej på frågan.

Det är framför allt kvinnorna som är motståndare till en spritskattesänkning. Av de tillfrågade kvinnorna var det hela 57 procent som motsatte sig en spritskattesänkning, medan 34 procent ansåg det vara rätt att sänka spritskatten.
– Om riksdagen går fram med ett förslag om sänkta alkoholskatter är det ett svek mot kvinnor, barn och våra ungdomar, sa Sven-Olov Carlsson.
Av männen ansåg en majoritet, 55 procent, att det vore rätt att sänka spritskatten, medan 38 procent av männen ansåg att det vore fel att sänka skatten på sprit med 40 procent.

Den fullständiga frågan i undersökningen löd:

Det finns förslag om en sänkning av den svenska skatten på sprit med 40 procent och på öl och vin med 30 procent.
En liknande sänkning i vårt grannland Finland visar att konsumtionen ökat kraftigt och att skadorna som t ex misshandel och rattfylleri ökat.
Tycker du att det är rätt eller fel att sänka den svenska spritskatten med 40 procent?

I undersökningen, som genomfördes av Temo på uppdrag av Ungdomens nykterhetsförbund och IOGT-NTO, intervjuades drygt 1000 personer under perioden 20-22 juni 2005.

Etiketter:

Annonser