Persson får nej om sänkt spritskatt

STOCKHOLM Statsminister Göran Persson flaggar i en tidningsintervju för sänkt spritskatt i höst, men får mothugg av både samarbetspartierna och nykterhetsrörelsen. “Persson tänker fel och är oansvarig“, säger IOGT-NTO:s ordförande Sven-Olov Carlsson till Drugnews.

Det är i en intervju med Svenska Dagbladet som statsministern tydligt tar ställning för att spritskatten bör sänkas redan i höst, däremot inte med hur mycket. Han vill nu driva frågan i budgetförhandlingarna med vänsterpartiet och miljöpartiet.

– Det är nu det ska avgöras. Jag är övertygad om att vi behöver ha en
sänkning av spritskatten, säger Persson till SvD.

Göran Persson menar att det med den nuvarande spritskatten byggs upp en svart marknad som underminerar Systembolagets monopol på alkoholförsäljning till allmänheten och att spritskatten därför behöver sänkas. När det gäller skatten på öl och vin är han inte är säker på att en sådan skattesänkning blir nödvändig.

Regeringen är alltså beredd att kohandla med samarbetspartierna på folkhälso- och skatteområdet. På onsdag möts regeringen på Harpsund för diskussioner om valbudgeten. Därefter inleds förhandlingar med vänstern och miljöpartiet. Före sommaren lyckades regeringen få med dem på det kontroversiella förslaget om utvidgade sprututbytesprogram i landet. Men när det gäller alkoholskatterna så blir det nog svårare.
-Vårt nej är kompakt, säger Yvonne Ruwaida, mp:s ekonomisk-politiska taleskvinna, till TT.
Hon menar att alkoholproblemen är stora redan idag och kommer inte att minska genom sänkta alkoholskatter.

Även vänstern är fortsatt negativ till statsministerns spritskattesänkarstrategi.
– Det är ett dåligt förslag. Alla undersökningar visar att alkoholkonsumtionen kommer att öka, säger v-ledaren Lars Ohly till TT, och varnar för ökad misshandel och kriminalitet.

Samarbetspartierna vill istället att Sverige ensidigt återinför införselkvoter och låter EU:s domstol därefter pröva frågan. De pekar även på att alkoholskattefrågan tidsmässigt inte är akut eftersom Systembolagets försäljningsras har planat ut.

Även nykterhetsrörelsen anser att det vore bättre att agera för att göra något åt de orimliga mängder alkohol som idag får föras in av privatpersoner och tillföra tullen extra resurser. Det är det som är grundproblemet, inte att spritskatten är hög, anser IOGT-NTO.
En sänkning av alkoholskatten skulle bara leda till fler barn till missbrukare, mer våld och alkoholrelaterade olyckor.
– För statsministern borde det vara en självklarhet att förhindra en sådan utveckling, inte skapa ökade problem. Jag är både förvånad och besviken över hans utspel, säger nykterhetsbasen Sven-Olov Carlsson i en kommentar.

• Regeringens alkoholutredare, s-riksdagsledamoten Kent Härstedt, har föreslagit en sänkning av spritskatten med 40 procent och en sänkning av skatten på öl och vin med omkring 30 procent.

Etiketter:

Annonser