“Sänkt alkoholskatt ger fler dödsfall“

STOCKHOLM Sänkt alkoholskatt innebär mer död, misshandel och sjukdom. Det hävdas i en ny rapport från Folkhälsoinstitutet som varnar för att alkohol inte är en vanlig handelsvara.

Rapporten beskriver särskilt sambanden mellan alkoholskatt, monopol och konsumtionens utveckling. Särskilt studeras effekterna av sänkta alkoholskatter. Något som är högaktuellt idag sedan alkoholutredaren Kent Härstedt föreslagit kraftig sänkning av spritskatten.

En sänkning av spritskatten med 40 procent och 15 procent på vin uppskattas enligt beräkningar i rapporten leda till 289 fler dödsfall, 1 627 fler misshandelsfall och 1,6 miljoner fler sjukdagar per år i Sverige. Det skulle även innebära mycket stora kostnader för den svenska samhällsekonomin.

Trots att exakta siffror uppmanar författarna att resultatet bör tolkas försiktighet.
-Detta är vår bästa beräkning, men det kan ju hända saker i samhället som vi inte känner till som förändrar siffrorna, säger alkoholläkaren Sven Andréasson, en av rapportförfattarna, till TT.

Rapporten presenterades vid ett seminarium i onsdags och slutsatserna blev att det mest effektiva sättet att begränsa alkoholkonsumtion är priset, medan insatser typ varningstexter, informationskampanjer med mera har liten effekt.

Folkhälsoinstitutet har tidigare varnat för negativa hälsoeffekter av en skattesänkning på alkohol. Andréasson skulle istället vilja se skärpt gränskontroll, lägre införselkvoter och mer föräldraengagemang för sina ungdomar för att stävja den ökade privatinförseln och smugglingen av alkohol.

Tidigast i höst kan det bli aktuellt med en eventuellt regeringsförslag om förändrade alkoholskatter. Socialdemokraterna är splittrade i frågan och regeringens samarbetspartier vänster och miljöpartiet har hittills sagt nej.

Fotnot: Rapporten ”Alkohol ingen vanlig handelsvara” (pdf)

Etiketter:

Annonser