Ministern vill inte sänka öl- och vinskatt

STOCKHOLM Någon sänkning av skatten på öl och vin som alkoholinförselutredningen föreslagit vill inte folkhälsominister Morgan Johansson se. Däremot kämpar ministern för att spritskatten ska ner från årsskiftet, vilket dock IOGT-NTO beskriver som “den stora folkhälsoförstöraren“.

Morgan Johansson ger alltså utredaren Kent Härstedt bakläxa på hans uppmärksammade förslag om att sänka vin och öl med 30 procent. Ministern tror inte att det skulle få någon större effekt på pris och därmed införseln.

-Med de föreslagna skattesänkningarna blir det inte så stor effekt på själva priset, kanske bara en krona billigare för en burk starköl. Och ska man vara realistisk så påverkar nog inte det beteendemönstret hos folk eller konsumtionen. Därför är jag mycket tveksam till förslaget, säger Morgan Johansson till Svenska Dagbladet.

Han menar att det skulle krävas betydligt större skattesänkningar på öl och vin för att närma sig tyska och danska priser. Men att det är inte politiskt möjligt. Skatteförlusterna skulle bland annat bli alltför stora för statskassan.
Han noterar även att Systembolagets försäljning börjat öka igen och resandeinförseln minskat. Vilket alltså skett utan ändrade skattejusteringar.

Men spritskatten anser folkhälsoministern ändå måste ner med omkring de 40 procent som Härstedt tidigare föreslagit för att minska privatimport, smuggling och alkoholrelaterad kriminalitet.
Prisskillnaderna till grannländerna är störst på sprit och därmed en orsak till att resenärer turar idogt över gränserna.

Sänkta alkoholskatter är dock en känslig fråga. Socialdemokraterna är splittrade, men Morgan Johansson strävar efter att regeringen i höst ska kunna föreslå sänkt spritskatt i samband med förhandling om höstbudgeten. Hittills har dock förslaget helt fått kalla handen från samarbetspartierna. Och enligt vänsterns Ingrid Burman, ordförande i riksdagens socialutskott, finns ingen anledning att tänka om.

-Här ger vi oss inte. Regeringen har försökt förra hösten, i våras och får gärna ta upp det i höst igen, men vårt svar ändras inte. Däremot är det bra att Morgan Johansson nu släppt idén om att sänka ölskatten och vinskatten. Hoppas han kommer fram till samma sak om spritskatten, säger hon till SvD.

• Också nykterhetsorganisationen IOGT-NTO välkomnar folkhälsoministerns besked om att säga nej till sänkt öl- och vinskatt.
-Det är bra att Morgan Johansson redan berättar var han står i den frågan. Men den stora folkhälsoförstöraren är förslaget om sänkt spritskatt, säger Sofia Modigh, alkohol- och narkotikapolitiskt ansvarig hos IOGT-NTO.

Hon hänvisar till Folkhälsoinstitutets beräkning att om spritskatten sänks med 40 procent och vinskatten med 15 procent, så blir följden att varje år kommer cirka 300 fler svenskar dör, runt 1 600 fler kommer att misshandlas och det kommer att leda till cirka 1,6 miljoner fler sjukdagar.
– Det är ett alldeles för högt pris att betala, säger Sofia Modigh.
Hon menar att istället för att laborera med priset finns det andra effektivare sätt att angripa införselproblemet av alkohol.

Etiketter:

Annonser