Svensk vinskatt avgörs i EU:s domstol

STOCKHOLM EU-kommissionen drar Sverige inför unionens domstol efter flera års bråk om nivån på svensk vinskatt. Ett avgörande väntas dock tidigast i slutet av nästa år, enligt uppgifter till Drugnews.

EU fortsätter alltså att utmana svensk alkoholpolitik genom att vända sig till domstol.
-Det finns olika tradition och kultur mellan Sverige och övriga Europa i synen på alkohol, säger finansminister Pär Nuder till Rapport.

Vinskattestriden går tillbaka till 1997 då Sverige sänkte ölskatten med 40 procent, vilket EU-kommissionen ansåg var att gynna svensk inhemsk näring på bekostnad av utländsk vinimport. Regeringen gick till mötes och sänkte även vinskatten i december 2001, men bara med 18,8 procent.

Det ansåg kommissionen inte var tillräckligt och har fortsatt att driva fallet. Bland annat i flera alltmer hotfulla brev till regeringen. Men beslutade i april att lämna in en stämning mot Sverige till EU:s domstol. Ett avgörande är dock först att vänta tidigast i slutet av 2006, uppger finansministerns pressekreterare Anette Törnqvist för Drugnews.

Svenska regeringen kommer till dess att fortsätta hävda att skattelagstiftningen inte diskriminerar vinimporten, menar finansministern.
Regeringen har även avfärdat alkoholutredaren Kent Härstedt förslag att även skatter på vin och öl bör sänkas för att stävja privatinförseln.

En sänkning av svensk vinskatt (idag cirka 23 kronor per liter 11%-vin) till ölets skattenivå (cirka 16 kr per liter) skulle kosta statskassan uppskattningsvis 800 miljoner kronor i uteblivna skatter. För kunden skulle det göra ett bag-in-box vin (3 liter) cirka 20 kronor billigare.
Minimiskatten för vin är noll i unionen och flera vinproducerande länder ligger nära den gränsen.

Avslöjandet om att striden om förhållandet mellan svensk öl- och vinskatt ska avgöras i EU kom samma dag som regeringen lade fram förslag om en ny alkoholhandlingsplan för riksdagen. Nyligen framkom även att kommissionen även vill att den omtvistade näthandeln med alkohol då transporten sköts av andra än slutkunden – vilket strider mot svensk lag – ska avgöras i EU-domstolen.

Etiketter:

Annonser