Svenska öl- och vinskatter till EG-domstol

BRYSSEL/STOCKHOLM Sverige favoriserar inhemsk öl och diskriminerar utländskt vin genom stora skillnader på öl- och vinskatter. Det anser EU-kommissionen som nu stämmer Sverige inför EG-domstolen.

Nyligen tillbakavisade svenska regeringen i ett brev kommissionens begäran och påpekade att vinskatten sänkts så sent som 2002 och att vinförsäljningen ökat kraftigt i landet.

Efter flera brevväxlingar så gör alltså EU-kommissionen allvar av sina återkommande hot och låter frågan om relationerna mellan de svenska skattesatserna på öl och vin avgöras av unionens domstol. Det uppger flera medier på torsdagen.

Avgående kommissionären Frits Bolkestein – som kallats svensk alkoholpolitiks fiende nummer ett – med ansvar för skattefrågor, menar att kommissionen ska ingripa mot alla slag av protektionism på den inre marknaden.

Kommissionen kräver i anmälan att skatten ska vara lika för öl och vin med samma alkoholhalt. Idag är det lite knepigt att jämföra svenska skattenivåerna, men för öl över 2,8 volymprocent är skatten 14,70 kronor per liter. För vin tillämpas flera olika skattesatser, exempelvis vin mellan 8,5-15 procents alkoholhalt beskattas med 22,08 kronor per liter.
Och då merparten öl som dricks i Sverige ännu är inhemskt bryggt och vinet är utländskt så missgynnas den senare av de olika skattenivåerna, enligt kommissionen.

”Resultatet är att skattesystemet på ett effektivt sätt medverkar till att forma konsumenterna smak genom att befästa den fördel som ölet har och diskriminera vin från andra medlemsstater”, heter det i anmälan som TT läst.

Hur Sverige löser skillnaden, sänka vinskatten eller höja ölskatten, vill kommissionen inte lägga sig i. Bara det blir rättvist.

Etiketter:

Annonser