Nuder fick klent gehör av EU-kollegor

BRYSSEL Norden har beslutat att inom EU försöka höja minimiskatterna på alkohol och halvera införselkvoterna på sprit, vin och öl. Men när finansminister Pär Nuder väckte frågan för EU-kollegorna möttes han mest av sarkasmer. En ny arbetsgrupp ska dock utreda frågan.

Bara Finland av EU:s 25 länder stödde öppet Nuder vid finansministermötet i tisdags i Bryssel. Att en ny arbetsgrupp ska se över alkoholskatter och kvoter kanske kan ses som en framgång med tanke på tidigare svårigheter att väga in folkhälsoaspekter i alkoholfrågan i EU.

Men Nuders förslag möttes mest av sarkasmer från kollegor vid finansministrarnas lunch, enligt Dagens Industri.
Debuterande skattekommissionären, László Kovács, sade sig förstå att det finns svårigheter att nå enhet om skattefrågor mycket tack vare av svenskarnas alkoholskattedebatt.
Och holländske finansministern Gerrit Zalm fyllde på: “Vi skålade till kommissionär Kovács framgång i ett glas obeskattat vin.“

Nuder hoppas dock att arbetsgruppen framgent kan skapa förståelse för hur dagens skattekonkurrens på alkoholdrycker drabbar Norden och svensk alkoholpolitik. Men han vill inte spekulera i möjligheten att få igenom en förändring, enligt DI.

Etiketter:

Annonser