NordAN: sänk EU:s införselkvoter

STOCKHOLM EU måste höja minimiskatterna på alkohol och sänka de orimligt höga införselkvoterna. Det anser det drogpolitiskt restriktiva nätverket NordAN som i helgen anordnar en stor konferens i Stockholm. En het debatt om sprututbyte för missbrukare väntas också.

Konferensen invigs på lördag av justitieminister Thomas Bodström som talar om svensk och nordisk narkotikapolitik. Dagen efter drabbar regeringens narkotikasamordnare Björn Fries samman med förra EU-parlamentarikern MaLou Lindholm om Fries förslag att utvidga Skånes försök med sprututbyten för missbrukare till hela landet.

Flera drogforskare ska vid konferensen att berätta om sina projekt. Bland andra Sven Andreasson, docent i folkhälsovetenskap, om evidensbaserad alkoholprevention. Från USA kommer professor Kaye Middleton Tillmore och talar om alkoholkonsumtionens skaderisker.

Nordiskt alkohol- och narkotikapolitiskt samarbete, NordAN, är ett nätverk av 79 organisationer i Norden och Baltikum och samlar ett hundratal deltagare till sin fjärde årskonferens.
-Det är rekordmånga deltagare för vårt relativt unga nätverk, säger Kjell-Ove Oscarsson, med i styrelsen och lokal arrangör, till Drugnews.

NordAN bildades år 2000 och är en fortsättning på tidigare tradition av drogpolitiskt samarbete mellan olika nordiska folkrörelser. Särskilt bekymrade är man för den flod av EU-alkohol som idag strömmar in i Norden, delvis som följd av stora skatteskillnader.
Ett uttalande om att Norden bör sätta ner foten och kräva att EU höjer minimiskatterna på alkohol och sänker de höga införselkvoterna för resenärer föreslås representantskapet anta. Och Gabriel Romanus, svensk riksdagsledamot och f.d. socialminister och Systembolagschef, har föreslagits fortsätta som ordförande för nätverket.

Etiketter:

Annonser