Nordan: fortsätt aktiv alkohollinje

TORSHAVN Det nordiska alkohol- och narkotikapolitiskt restriktiva nätverket Nordan, vill att de nordiska regeringarna fortsätter att göra gemensam sak för att lyfta alkoholfrågan, både inom EU och inom FN.

I ett uttalande från nätverkets årsmöte i Torshavn på Färöarna i helgen applåderas det gemensamma initiativ som de nordiska ländernas social- och hälsoministrar tog ifjol. Ministrarna enades då bland annat om att kräva att införselkvoterna inom EU skulle halveras och att minimiskatterna skulle höjas och att det skulle införas en minimiskatt på vin.

Men Nordan menar att detta måste bli början på ett långsiktigt arbete och att det måste följas upp i arbetet kring EU:s nya alkoholpolitiska strategi och i arbetet med EU:s kommande förslag kring minimiskatt på alkohol, rapporterar Drugnews utsände.

“Regeringarna måste också arbeta med att bygga upp en bredare förståelse för en restriktiv alkoholpolitik utanför Norden, och då särskilt i de baltiska länderna och i Östersjöområdet“, skriver Nordan i uttalandet som också kräver stöd till de frivilliga organisationernas arbete.

• Vid Nordans årsmöte omvaldes Gabriel Romaus, riksdagsledamot (fp) och fd systembolagschef och socialminister, till ordförande för nätverket. Samtidigt antogs ytterligare sju organisationer som medlemmar i Nordan, bland andra Riksförbundet narkotikafritt samhälle och Missbruksrådgivningen från Sverige. Nordan har därmed 85 anslutna organisationer från Norden och Baltikum.

Etiketter:

Annonser