EU redo sänka alkoholkvoter?

BRYSSEL Håller EU:s hårdnackade motstånd till att se alkohol ur folkhälsoperspektiv på att mjukna? Mars Di Bartolomeo, hälsominister i EU:s ordförandeland Luxemburg, öppnar nämligen för en översyn av unionens införselregler av alkohol. Det beskedet gav han på torsdagen till EU-parlamentarikern Carl Schlyter (mp).

Vid ett besök i EU-parlamentets miljö- och hälsoutskott frågade Schlyter hälsoministern vad ordförandeskapet tänkte göra åt alkoholproblemen och speciellt införselkvoterna.

Bartolomeo visade förståelse för de problem som ökade införselkvoter vållar och höll med om att ett land av folkhälsoskäl måste kunna begränsa punktskattebefriad handel till rimliga nivåer, enligt pressmeddelande från miljöpartiet. Bartolomeo tyckte även att åtgärder mot ökat ungdomsfylleri var viktiga och vill i Luxemburg ta initiativ mot alkoläsk i affärer.

-Regeringen måste nu ta chansen efter positiva signaler från Luxemburg att avsluta experimentet med orimliga införselkvoter för alkohol. Missbruket ökar, langningen till unga ökar och kostnaderna för samhället och människor skenar iväg, säger Carl Schlyter i en kommentar.
-Spritskattesänkning är inte rätt väg att gå. Detta har både Danmark och Finland dyrt fått erfara, tillägger han.

Schlyter tycker även det verkar som om att EU-kommissionens hårdnackade motstånd mot att se alkohol som folkhälsofråga har mjuknat sedan frihandelsivraren Bolkenstein i höstas byttes ut till Kypriano som skatte- och tullkommissionär.

Jättebra att EU:s ordförandeland ställer sig positiv till en förändring av de abnorma införselreglerna, anser Eric Wagner, vice ordförande i Ungdomens nykterhetsförbund.
-Med sänkta införselkvoter skulle debatten om sänkt spritskatt falla platt. Därför är det dags för Morgan Johansson och Pär Nuder att agera och det redan idag, säger Wagner i en kommentar.

• Från millenniumskiftet har införselkvoterna stegvis höjts i Sverige till dagens EU-nivå. Hela tio liter sprit, 20 liter starkvin, 90 liter vin och 110 liter starköl får numer en resenär medföra för privat bruk vid varje inresa mellan EU-länder. I praktiken gäller dock fri införsel inom EU då en resenär kan hänvisa till stora privata fester, exempelvis födelsedagar och bröllop.

Etiketter:

Annonser