Stöd för höjda alkoholskatter i EU

LUXEMBURG Sänkta alkoholskatter diskuteras intensivt i Sverige. Men samtidigt verkar regeringen för höjda alkoholskatter i Europa. Och tungt stöd för detta får nu Sverige av EU:s ordförandeland Luxemburg.

EU-kommissionens rapport om alkoholskatter håller på att utvärderas av en arbetsgrupp. Och Luxemburg har i gruppen föreslagit att alla EU-länder bör inflationsjustera sina skatter. EU-kommissionen stöder förslaget, erfar SRs Eko.

Skulle förslaget gå igenom innebär det höjda skatter i flera länder och därmed högre priser på öl, vin och sprit. Även höjd skatt på alkoläsk diskuteras och där råder stor enighet i arbetsgruppen.

Flera av de gamla EU-länderna har inte höjt sina alkoholskatter sedan 1992. Medan många av de nya EU-länderna tvingades höja sina förhållandevis låga skatter när de gick med i unionen ifjol. De senare kan erbjudas övergångslösningar för att inte behöva höja igen om ett beslut om inflationsjusteringar antas.

Nästa steg om alkoholskatterna i unionen ventileras vid EU-finansministrarnas möte i Luxemburg den 12 april. Möjligheten att en inflationsjustering uppåt uppnås är mycket osäker, men bara att frågan diskuteras betecknas som en framgång för den svenska linjen.

• Tidigare har Luxemburgs hälsominister, Mars Di Bartolomeo, visat förståelse för de problem som de ökade införselkvoterna vållat och öppnat för en översyn av unionens införselregler av alkohol. Vid ett besök i EU-parlamentets miljö- och hälsoutskott i januari ansåg ministern att ett land av folkhälsoskäl borde kunna få begränsa punktskattebefriad handel till rimliga nivåer. Han ville även se fler åtgärder mot ungdomsfylleri och alkoläsk.

Etiketter:

Annonser