FHI varnar för sänkt alkoholskatt

STOCKHOLM Sänkta alkoholskatter skulle leda till ökad alkoholkonsumtion och skador och bli mycket kostsamt för samhället. Enbart en ökad sjukfrånvaro skulle kosta över en miljard kronor, varnar folkhälsoinstitutet i ett yttrande över alkoholinförselutredningens förslag. Krögarna stöder däremot förslaget om skattesänkning.

Statens folkhälsoinstitut avstyrker alkoholutredaren Kent Härstedts förslag om att sänka öl- och vinskatterna på samma sätt som institutet varnat för tidigare förslag om sänkta spritskatter.
“Dessa förslag är negativa för folkhälsan“, understryker folkhälsoinstitutet i ett pressmeddelande.

Man beräknar att skattesänkningarna skulle innebära minskade intäkter på 2,3 miljarder kronor. Samtidigt skulle samhällskostnaderna öka till följd av ökade alkoholskador, bara ökad sjukfrånvaron skulle kosta mer än en miljard, enligt folkhälsoinstitutets beräkningar.

Men institutet stöder även några av alkoholinförselutredningens förslag. Exempelvis en höjning till 20 år för alkoholservering på krogen och folkölsförsäljning i butiker. Man ser även positivt på förslagen om extraskatt på alkoläsk, uppbyggnad av kompetenscentra och att dagens olika samordnare ersätts av en nationell alkohol- och narkotikasamordnare.

• Remisstiden gick ut 31 augusti för betänkandet “Gränslös utmaning – alkoholpolitik i ny tid“. En annan av alla de som yttrat sig över alkoholutredningens förslag är Sveriges hotell- och restaurangföretagare, SHR. Branschen stöder förslagen om sänkta alkoholskatter, men vill behålla dagens åldersgränser på krogen och även ha kvar möjligheten att ha öppet till klockan fem på morgonen. SHR vill att mer alkoholkonsumtion styrs över till restauranger som är den enda plats där drickande kan ske under kontrollerade former.

Etiketter:

Annonser