Vårdhem-upprop mot sänkt alkoholskatt

VALLA I ett upprop till statsminister Göran Persson kräver cheferna för 39 vårdhem runt om i Sverige att alkoholskatten inte sänks och att införselkvoter återinförs. Trycket är redan högt och de befarar att alkoholskadorna ytterligare kommer att öka.

Sedan EU-inträdet har alkoholkonsumtionen ökat med över 30 procent och behandlingshemmen möter växande problem med sociala och medicinska skador och mänskligt lidande.

– Vi ser redan ökade alkoholproblem bland yngre och äldre personer, våld i familjer och i samhället. Sänkt alkoholskatt skulle helt klart ytterligare öka problemen. Och det är viktigt att vi som ser detta reagerar, säger Leif Persson, vd för IOGT-NTO:s behandlingscenter Dagöholm, till Drugnews.

Initiativtagare till uppropet är Dagöholm med ett 40-tal behandlingsplatser vid centret i Sörmland. Dessutom har företrädare för ytterligare 38 vårdhem undertecknat uppropet som har skickats till regeringen. De representerar bl a familjehem, kvinnohus, s k HVB-hem, behandlingscenter knutna till kristna LP-stiftelsen, Frälsningsarmén och Länkarna, liksom privata och offentliga institutioner.

I uppropet skriver man att förslaget är helt oacceptabelt.
“Sänks skatten kommer konsumtionen att öka ytterligare i ett samhälle som inte har resurser att ta hand om konsekvenserna, något inte minst vi som behandlingshem kommer att märka av“, skriver undertecknarna.

De kräver istället att införselkvoter återinförs till samma nivå som före EU-inträdet och att tull och polis förstärks för att kunna komma tillrätta med illegala alkoholhantering. Dessutom kräver vårdhemmen att de som döms till vård verkligen ska få vård.

Även om Leif Persson är tveksam till om det går att få igenom ett återinförande av de gamla införselkvoterna, tycker han att det är viktigt att få igång en debatt.
-Jag hoppas vi får ett samtal med ansvarig minister och att förslaget om sänkt skatt dras tillbaka. Och åtminstone att vi får ett svar på hur man resonerar , exempelvis vem ska betala alla alkoholskador och vårdkostnader som kommer att öka, säger Leif Persson.

Fotnot: Länk till uppropet med alla undertecknare (pdf-fil).

Etiketter:

Annonser