Hälften av svenskarna oroliga för rattfyllerister

STOCKHOLM 51 procent av svenskarna är oroliga för att råka ut för en olycka som beror på att den ena föraren är onykter. Kvinnor är betydligt mer oroliga än män, det visar en undersökning som försäkringsbolaget Länsförsäkringar gjort.

Skillnaden mellan könen är enligt undersökningen stor. Av kvinnorna säger 61 procent att de är oroliga för att råka ut för en olycka på grund av rattfylleri, motsvarande andel bland de tillfrågade männen är 41 procent.

– Det är bra att människor är på sin vakt. Det sker 16 000 fyllerikörningar varje dygn, säger Tom Bjerver, vd på MHF till Drugnews.

Tom Bjerver är inte förvånad över att kvinnor är mer oroliga för rattfyllerister. Han tror att kvinnor generellt är mer oroliga för att det ska hända saker i trafiken, medan män mer tror att det ordnar sig.
– Om män kunde leva mer med den försiktighetsinställning som kvinnor gör när det ger sig ut i trafiken vore det bra. Försiktiga bilförare klarar sig i regel bättre än riskbenägna bilförare.

Fotnot: Hermelin Nordic Research har intervjuat 7 800 privatpersoner i åldrarna 16-69 år på uppdrag av Länsförsäkringar.

Etiketter:

Annonser