68 sjöfyllerister hittills i år

STOCKHOLM Hittills i år har 68 personer gripits för sjöfylleri. Under hela förra året fälldes 104 personer för brottet. Troligen innebär det att de senaste årens ökning av antalet som döms för sjöfylleri kommer att fortsätta också i år.

Robert Primus, regioninspektör vis Kustbevakningen i Stockholm, säger till TT att båten blivit “ett transportmedel till sjökrogen i skärgården, och hem till bryggan igen“.

Antalet dömda för sjöfylleri har enligt TT ökat kraftigt de senaste åren. 2001 dömdes 65 personer och 2002 dömdes 48 personer. Under år 2003 skedde en kraftig ökning och 80 personer dömdes fälldes för sjöfylleri och i fjol var antalet 104.

En viktig förklaring till att antalet gripna sjöfyllerister är att man sedan 2003 har fått tillgång till laser för hastighetsmätning. Eftersom sjöpolisen inte får stoppa en fritidsbåt för stickprovskontroll, så som trafikpolisen får göra med bilförare, måste polisen kunna visa att de har anledning att stoppa båten.

Det innebär också mycket pappersarbete för poliserna.
– När polisen i land tar en rattfull fyller de i en rapport. Vi har fyra olika rapporter som måste fyllas i, säger sjöpolisen Richard Lilja till Norrtelje Tidning .

Etiketter:

Annonser