Olaglig spritreklam upprör

KRISTIANSTAD Spritreklam för ett whiskymärke smögs in i några skånska dagstidningar i onsdags. Tidningarna skyller på bristande rutiner, men Ungdomens nykterhetförbund rasar och tycker att det är dåliga ursäkter.

– Det är dåliga undanflykter. Även om det är semestertider och ordinarie personal är borta måste man ha vikarier som känner till regelverken. Det här är kass, säger Robert Damberg, UNF:s ordförande, i ett uttalande.

Alkoholreklam tilläts i tryckta medier efter en tolkning av en EU-dom ifjol, men drycker med alkoholhalt på över 15 volymprocent är fortfarande förbjudet att göra reklam för.

Trots det införde flera skånska dagstidningar, bl a Kristianstadsbladet och Sydsvenskan, i onsdags en förtäckt annons om att en tysk-dansk gränsbutik sålde “Den med fasanen endast 99:95 danska kronor“. Att det är skotska whiskymärket Famous Grouse som avses går inte att ta miste på.

Bo Wigernäs – VD för Skånemedia som äger flera av tidningarna – skyller annonsen på bristande rutiner och lovar att se över tidningarnas kontrollsystem.

UNF:s ordförande menar att det bara är svepskäl och att det är en skandal att företaget gör spritreklam, trots att det känner till reglerna.
– För många är pengar viktigare än människoliv. Uppenbart känner företaget till de regler som gäller och ändå gör de reklam, det är skandal, säger Robert Damberg.

Enligt Sveriges Radio Kristianstad ska Konsumentverket nu granska annonsen och se om tidningarna gjort övertramp.

Etiketter:

Annonser