Alkolås i 1500 bilar i Västra Götaland

TROLLHÄTTAN Samtliga 1 500 tjänstefordon i Västra Götalands-regionen ska förses med alkolås. Det blir det enskilt största alkolås-projektet i landet. /På torsdag lämnar alkolåsutredningen ett betänkande till regeringen.

– Vi vill gå före med införandet av alkolås. En så stor aktör som regionen har möjlighet att påverka det allmänna beteendet och säkerheten på vägarna, säger Roland Andersson, regionstyrelsens ordförande (s), till tidningen TTELA.

Satsningen som kommer att kosta flera miljoner kronor blev känd efter ett styrelsemöte på tisdagen. Men när upphandling och installation ska inledas är ännu ej bestämt. Det handlar om regionens alla 1 500 tjänstebilar och även leasade fordon som används inom sjukvård, bland tjänsteman och övrig verksamhet.

Samtal förs även med Västtrafik om krav på alkolås vid framtida upphandlingar inom kollektivtrafiken.

Ifjol avled 80 personer i trafikolyckor i Västra Götaland, en fjärdedel av dem i alkoholrelaterade olyckor.

• På torsdag ska alkolåsutredningen presentera ett delbetänkande för trafikansvariga minister Ulrica Messing. I direktiven nämns att senast år 2010 bör alla lastbilar och skolbussar ha alkolås och senast 2012 ska det bli obligatoriskt för övriga fordon. Mer än 14 000 rattonyktra körningar görs varje dygn i landet, enligt Vägverket.

Etiketter:

Annonser