Sverige försöksland för alkolås i EU?

STOCKHOLM Regeringens krav på alkolås i alla nya fordon senast 2012 kräver ett undantag från EU:s handelsregler. Men infrastrukturminister Ulrica Messing hoppas att Sverige ska få det och bli försöksland för alkolås inom unionen.

Det framgick i samband med att ett delbetänkande om alkolås i fordon överlämnades på torsdagen. Utredaren har fått i uppdrag att se hur alkolås ska kunna bli obligatoriskt i nya fordon senast 2012 och i bussar och lastbilar ännu tidigare.

Men ensidiga standardkrav i bara Sverige skulle stöta på patrull eftersom det skulle uppfattas som handelshinder i EU. Ulrica Messing ämnar dock redan nästa vecka bearbeta EU:s transportkommissionär Jacques Barrot under hans Sverigebesök.

”Vid vårt möte kommer jag att överlämna en skrivelse om att Sverige ska bli ett försöksland och därmed gå före med krav på alkolås i alla nya tunga fordon och bilar”, avslöjar Ulrica Messing i en debattartikel i Göteborgs-Posten.

Utredaren Svensson Smith föreslår i sitt delbetänkande bland annat att alla förmånsbilar från 2007 ska ha alkolås och att dagens regler om att även rattfulla förare omfattas av trafikskadeersättning avskaffas. Hon menar att det finns både liv och kostnader att spara genom att alkolås blir standardutrustning i alla fordon. Idag kan nära var tredje dödsolycka i trafiken relateras till alkohol och andra droger.

Etiketter:

Annonser