Nollgräns för unga tyska förare?

BERLIN/POTSDAM 0,0 promille kommer att gälla för nyblivna bilförare i de tyska länderna Brandenburg och Schleswig-Holstein om ett förslag som läggs fram för förbundsrådet i veckan går igenom. Förslaget välkomnas av den federala transportministern Manfred Stolpe, som vill se förslaget genomfört i hela Tyskland. Ett arbete som redan har påbörjats.

Schleswig-Holsteins transportminister Dietrich Austermann motiverar, enligt Märkische Oderzeitung, förslaget med att många unga bilförare som är inblandade i trafikolyckor är påverkade av alkohol.

– Jag finner det helt oacceptabelt att en omkring tredjedel av de som skadas allvarligt eller dödas i en trafikolycka beroende på alkohol är mellan 18 och 24 år, säger Austermann.

Genom den nya promillegränsen vill han förhindra att ungdomar dricker så att de ligger precis under 0,5 promille, som är den generella gränsen för rattonykterhet i Tyskland.

Brandenburg har tidigare försökt få igenom liknande initiativ med stöd från delstaterna i östra Tyskland, men det har stupat på motstånd från västra Tyskland.

Etiketter:

Annonser