“Beslagta rattfullas fordon“

STOCKHOLM Dömda rattfyllerister som ger sig ut i trafiken igen påverkade ska bli av med fordonet. Det kommer regeringen att föreslå nästa år, enligt justitieminister Thomas Bodström. / • Även hundratals tonåringar åker fast varje år för rattfylla, enligt Brå.

I måndags berättade Dagens Nyheter om att var tredje av de över 13 200 personer som ifjol dömdes för rattfylleri tidigare hade dömts för samma brott, en eller flera gånger. Statistiken har tagits fram av Brottsförebyggande rådet på uppdrag av tidningen.

Ministern menar att detta är ett stort samhällsproblem.
– Bilarna i dessa fall är redskapet för att andra människor skadas och förolyckas. Därför måste man kunna ta dem i beslag, säger Bodström till TT.

En annan åtgärd är tvångsvård som kommer att bli vanligare de närmaste åren, enligt ministern. Tvångsvård för notoriska rattfyllerister är något som bland annat riksdagsledamoten Johan Pehrson (fp), justitieutskottets ordförande, och Motorförarnas helnykterhetsförbund efterlyser.

• Även fulla tonåringar bakom ratten.
Av de drygt 13 200 rattfyllerister som ifjol dömdes var 368 ungdomar mellan 15-17 år. 17 unga i åldersgruppen har tidigare lagförts för brottet en eller två gånger. Bland 18-20-åringarna var frekvensen dubbelt så hög, tio procent hade åter kört berusade, enligt Brå.

Alkoholkonsumtionen har ökat särskilt mycket bland gruppen unga vuxna. Varje vecka avlider en ung person i alkoholrelaterade trafikolyckor. Enligt en studie av Vägverket så svarar sex procent av 16-24-åringar att de kört bil med alkohol i kroppen.

Straffet för en ung rattfyllerist som ertappas är ofta villkorlig, samhällstjänst eller ungdomsvård.
En 17-årig man krockade med ett träd och två unga flickor i bilen omkom i olyckan i Karlshamn 2001. Föraren, som hade 1,36 promille alkohol i blodet, överklagade straffet på fyra månaders sluten ungdomsvård för bl a grovt rattfylleri, olovlig körning och vållande till annans död. Hovrätten sänkte straffet till två veckors samhällstjänst.
-Förlåta kommer jag aldrig att göra, säger en av de 15-åriga flickornas mamma till DN.

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Etiketter:

Annonser