Jan Emanuel sätter dit langare

NORRTÄLJE Nu kan Norrtäljebor tipsa om samvetslösa knarklangare och söka missbruksvård via nätet. ”Istället för att slussas runt i all oändlighet i telefonväxlar, så förmedlar vi informationen till lokala narkotikapoliser och socialsekreterare”, säger riksdagsledamoten Jan Emanuel Johansson – talesman för Medborgare mot knarklangare – till Drugnews.

I måndags öppnade hemsidan sattditlangaren.se. Där kan invånare i Norrtälje, Rombo, Hallstavik och andra orter i kommunen med några knapptryckningar på datorn tipsa om knarkförsäljning till ungdomar eller själva söka hjälp för drogproblem.

Frontfigur i projektet är Robinson-kändisen och s-politikern Jan Emanuel Johansson. Liksom många andra så har han tröttnat på återkommande missbruksepidemier och knarkförsäljning i Norrtäljeområdet. Och att behandling för drogberoende nedrustats.

– Det är svårt att nå fram till polisen eller att få hjälp genom socialtjänsten. Vissa telefonväxlar är ett skämt. Men vi har nu kontakt med lokala poliser och socialsekreterare som är beredda att direkt ta emot allmänhetens tips, säger han.

-Jag vill trimma folk i civilkurage, att våga anmäla brott och förmå föräldrar att agera. De töntar och parasiter som bara vill fylla sin plånbok med smutsiga knarkpengar ska i fängelse. Och ungdomar på väg in i drogmissbruk ska tidigt fångas upp och få hjälp.

Han poängterar att initiativtagarna inte är några moralister som fördömer vuxna som fastnat i missbruk, så länge som de inte ”drar in unga i skiten”. Men han vill att de ska få hjälp med sin beroendesjukdom.

Han är medveten om att initiativet med en tipssida kan provocera. Han har fått ta emot hot förut och räknar med att få det igen. För en tid sedan anmälde han en man som hotat honom – polisen hittade kokain hos mannen som nu dömts till fängelse.

-Jag har ju arbetat med behandling och är politiker. Jag är inte rädd, även om några knarklangande parasiter säkert blir oroliga för att de ska torska.
– Men om man vet vad som är fel utan att göra något då är man en lort. Och det vill inte jag vara, säger han och hänvisar till Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta.

Norrtälje-projektet finansieras genom att Jan Emanuel Johansson donerar sitt årsarvode från kommunfullmäktige.
Nu hoppas han att fler orter följer efter med hemsidor mot lokal langning och drogproblem. Han hoppas att regeringens Mobilisering mot narkotika vill undersöka intresset för att utveckla sådana verksamheter runt landet.

Etiketter:

Annonser