Skatterazzia hos Jan Emanuel

VISBY/NORRTÄLJE Ekobrottsmyndigheten har gjort en razzia mot förre S-riksdagsmannen Jan Emanuel Johansson och en affärspartner som han drivit behandlingshem tillsammans med. Misstankar finns om grovt skattebrott.

Husrannsakan gjordes i tisdags på såväl ett behandlingshem på norra Gotland, i Skåne och på Johanssons kontor i Estuna utanför Norrtälje. Kompanjonen greps och anhölls, men släpptes senare efter förhör.

De hade tidigare ett vårdbolag tillsammans som gick i konkurs. Affärskollegan misstänks bland annat i samband med det fört över pengar till ett annat företag, rapporterar Gotlands Tidningar.

Formellt är inte Johansson delgiven misstanke om brott. Han vill nu dra sig ur holdingbolaget och hoppas att utredningen går fort.

– Jag har gett Ekobrottsmyndigheten alla papper för att styrka att jag inte har skott mig på affären. Det här är en pinsamhet som jag vill kunna lämna bakom mig, säger han till Norrtelje Tidning och tillägger att han förlorade en miljon på affären.

Han har anlitat förre justitieministern Thomas Boström som försvarsadvokat i fallet.

Jan Emanuel Johansson har länge varit engagerad och drivit behandlingshem för ungdomar med problem och ensamkommande flyktingbarn. 2010 sålde han en koncern han grundat för 250 miljoner kronor, men arbetar där fortfarande.

Två mandatperioder 2002-2010 var han ersättare och ordinarie riksdagsledamot för Socialdemokraterna. Han har även vunnit en Robinson-tävling i SVT.

Etiketter:

Annonser