Liten ökning av alkoholkonsumtionen

STOCKHOLM Alkoholkonsumtion i Sverige de senaste 12 månaderna beräknas till 10,2 liter. Det visar den senaste uppdateringen av konsumtionsstatistiken från Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning, Sorad.

Under perioden november 2004 till och med oktober 2005 har svenskarna över 15 år i genomsnitt druckit 10,2 liter ren alkohol. Det är en svag ökning jämfört med de senaste månaderna då nivån i den löpande konsumtionsnivån legat på 10,0 eller 10,1 liter. Konsumtionsnivån är dock lägre än den var både för helåret 2003 och helåret 2004.

Av den alkohol som konsumeras är 89 procent legal och 65 procent registrerad, det vill säga inköpt i Sverige på Systembolaget eller på restaurang.

Andelen skiljer sig dock mellan olika alkoholsorter. Av ölen är 63 procent inköpt i Sverige, medan 37 procent endera är resandeinförsel eller smuggling. För vin är 75 procent inköpt i Sverige eller hemtillverkad. Resandeinförsel och smuggling står för 25 procent.

När det gäller sprit är 42 procent inköpt legalt i Sverige, via Systembolag eller på restaurang. 42 procent av konsumtionen är laglig resandeinförsel och 15 procent är smuggelsprit eller hembränt.

Sedan Sorad började mäta den svenska alkoholkonsumtionen löpande i juni 2000 är skillnaderna i fördelningen av alkoholkonsumtionen relativt små. Den registrerade konsumtionen var under den första mätperioden 70 procent, under den senaste perioden var andelen 65 procent.

När det gäller den illegal alkoholens andel av den totala konsumtionen, så har den ökat från åtta till tio procent på grund av en fördubblad ölsmuggling.

Etiketter:

Annonser