Systemet säljer mer alkohol

STOCKHOLM Systembolaget är på väg mot ett av de bästa åren i företagets historia. Bolaget har hittills i år ökat alkoholförsäljningen med 2,8 procent jämfört med samma period i fjol. Årets första elva månader ökade vin 3,6 procent, starköl 4 procent, blanddrycker hela 12 procent, medan sprit minskade 2,1 procent.

Om den utvecklingen fortsätter kommer 2005 bli Systembolagets näst bästa försäljningsår någonsin, mätt i ren alkohol. Man kommer dock knappast att komma upp i samma nivå som 2003, då man sålde motsvarande 37,4 miljoner liter ren alkohol.

När det gäller Systembolagets spritförsäljning så har den alltså hittills i år minskat med 2,1 procent till 16,3 miljoner liter jämfört med ifjol. De senaste månaderna finns det dock tecken på att minskningen stannat upp. I november köpte svenskarna 1,1 procent mer sprit i systembutikerna och i oktober 1 procent.

– Systembolagets totala försäljning fortsätter att öka något. Även spritförsäljningen ökade lite i november. Men fortfarande är resandeinförseln av sprit större än Systembolagets försäljning, säger Systembolagets vd Anitra Steen, i en kommentar.

Procentuellt är det framför allt försäljningen av så kallade blanddrycker (alkoläsk mm) som ökar kraftigt. Hittills i år har det sålts 12 procent mer blanddrycker än under samma period i fjol. Mängderna är dock relativt små. Hittills i år har Systembolaget sålt 2,3 miljoner liter blanddrycker, vilket ska jämföras med bolagets totala försäljning på 320 miljoner liter under samma period.

Systembolaget säljer betydligt mer öl och vin än i fjol. Hittills i år har Systembolagets försäljning av vin ökat med 3,6 procent till 126,8 miljoner lite. Försäljningen av öl har ökat med 4 procent till 161,5 miljoner liter. Ciderförsäljningen har minskat med 0,6 procent till 12,9 miljoner liter.

Sammanlagt har dock alkoholfria drycker på Systembolaget ökat mest under året: +14,4 procent, med ett litet tapp i november på –2,1 procent.

Fotnot: Systembolagets försäljningsstatistik i november visar att Systembolaget ökade sin alkoholförsäljning i alla län. Mest i Värmland och Jämtland.

Etiketter:

Annonser