Steens pension överskuggar stämma?

STOCKHOLM Efter att muthärvan lagt sig så har nu Systembolagets vd Anitra Steen åter hamnat i hetluften. Torsdagens bolagsstämma riskerar överskuggas av kritiken mot hennes förmånliga pensionsavtal som innebär att hon efter tio år på posten kan få en pension som kostar bolaget 55 miljoner kronor.

Direktörers höga löner och avgångsvederlag kan bli en känslig fråga i valrörelsen. Inte minst sedan socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog tidigare kritiserade privata näringslivets toppars mångmiljonsavtal, även om de får sparken. Sedan avslöjades att även flera företagsledare i statliga företag kostar bolagen stora belopp.

Och nu kommer kritik – särskilt från borgerligt håll – mot att statsministerns hustru Anitra Steen har ett generöst pensionsavtal hos Systembolaget. Trots att det omförhandlades så sent som 2002.

Systembolagets ordförande Olof Johansson sade på tisdagen efter all uppmärksamhet att Steens pensionsavtal nu åter ska tas upp i Systembolagets styrelse.

Men alla borgerliga är inte lika upprörda. Folkpartiets avgående styrelseledamot i Systembolaget tror inte man kommer spara några pengar på en omförhandling med vd:n.
Jag tycker inte att det är rimligt med pensionsavtal från 60 års ålder. Det tyckte jag inte 1999 och det tycker jag inte nu heller, men om man väl tecknat ett sådant så får man i stället erbjuda kontanter eller något annat, säger Karin Pilsäter till SR Ekot.

På Systembolaget årsstämma på torsdag vill Anitra Steen nog gärna summera det gångna året med att peka på att muthärvan är överstånden och att försäljningen av alkoholdrycker vänt uppåt. Men vid den öppna frågestunden riskerar hon nu istället ansättas med frågor om sina löne- och pensionsavtal.

Etiketter:

Annonser