20 dömda i Systembolagsmål

STOCKHOLM Samtliga 20 åtalade, 18 f d systembutikschefer och två personer på företaget Vin-Trägårdh, dömdes i måndags vid Stockholms tingsrätt för mutbrott respektive bestickning. Domarna var de första i muthärvan kring Systembolaget.

18 Systembolagsanställda dömdes till böter för mutbrott, sedan de tagit emot pengar från vinleverantören Vin-Trägårdh. Butikscheferna döms till olika bötesstraff, beroende på hur mycket mutor de tagit emot och beroende på om de erkänt brott eller ej. De ska dessutom betala den summa de tagit emot till staten och betala en del av försvarsadvokaternas kostnader.

Vin-Trägårds vice vd, Niklas Davidsson, dömdes till villkorlig dom och böter för bestickning och en del andra brott, bland annat grovt sjöfylleri. Sekreteraren vid Vin-Trägårdh dömdes till böter. Bolagets dåvarande vd, Stig Davidsson, har varit för sjuk för att delta i förhandlingarna och han berörs därmed inte av domen. Hans skuld kan komma att prövas i en senare rättegång, liksom frågan om företaget Vin-Trädgårdh ska betala företagsbot.

– Domen innebär att en viktig etapp har uppnåtts. För Systembolaget är märkesneutraliteten en överlevnadsfråga. Ett konsekvent arbete mot mutor och bestickning har därför varit nödvändigt, säger Systembolagets vd Anitra Steen i ett pressmeddelande.
Hon understryker samtidigt att det ryms mycket tragik bakom domarna. Att människor som brustit i omdöme förlorat sina jobb och nu dessutom döms.

Niklas Davidsson och sekreteraren var anklagade för att ha mutat totalt 65 personer, men döms bara för de brott som är knutna till de butikschefer som var åtalade i denna rättegång. Eftersom de butikscheferna inte hörts i rättegången kan det enligt Stockholms tingsrätt inte ”uteslutas att någon eller några av utbetalningarna avser annat än muta”.

Muthärvan började rullas upp för snart tre år sedan. Hittills har 92 personer åtalats i muthärvan, varav 77 är tidigare anställda på Systembolaget och tre på leverantörsföretaget Vin-Trägårdh (som misstänks gett över 920 000 kronor i mutor), sju personer på Philipsson & Söderberg (170 000 kr i mutor) och fem vid Åkesson Vin AB (140 000 kr).
Dessutom pågår fler förundersökningar mot andra leverantörer, bland dem statliga Vin&Sprit.

Måndagens domar är från den första rättegången av totalt sex planerade i systembolagsmålet. Nästa rättegång, som berör 18 personer i södra Sverige som har tagit emot pengar av Vin-Trägårdh inleds i Helsingborg den 16 januari.

Etiketter:

Annonser