Ingen ändring av Steens vd-pension

STOCKHOLM Systembolagets styrelse har beslutat att inte omförhandla vd:n omdiskuterade pensionsavtal. ”Jag är givetvis tillfreds med att de här frågorna läggs åt sidan och glad om vårt arbete kommer i fokus”, säger Anitra Steen i en kommentar. • På bolagsstämman framkom att alkoholförsäljningen ifjol ökade, fler svenskar vill behålla monopolet och kunderna är nöjdare.

Anitra Steens förmånliga miljon-pensionsavtal (drygt 60 procent av slutlönen, hennes lön ifjol var 2,1 miljoner kronor) överskuggade som förutspått rapporteringen från statliga Systembolagets årsstämma i torsdags.

Och frågan var huruvida dagens statliga riktlinjer även ska gälla för Anitra Steen. Men efter ett möte med den nyvalda styrelsen konstaterade ordförande Olof Johansson att lagt kort ligger. Men direkt efter stämman sade han att ”hade vi haft rent bord när vi kom som styrelse 2002, så hade avtalet naturligtvis inte sett ut på det här sättet”.

Socialdemokratiska riksdagsmannen Arne Kjörnsberg, som förut lett partiets etikgrupp, anser dock att Anitra Steens pension borde ha sänkts.
– Jag tycker att Systembolagets styrelse ska omförhandla Anitra Steens lön. Det är bättre att folk har betalt när de jobbar och mindre pension när de inte jobbar. Det gäller generellt i alla företag och alla branscher, säger Kjörnsberg SR Sjuhärad.

Systembolaget gick även ut med en dementi om att de siffror som förekommit i debatten inte stämmer. Ty Anitra Steens totala pensionskostnad beräknas istället ”bara” till cirka åtta miljoner kronor, efter omförhandlingen 2002 som innebar en kostnadssänkning på fyra miljoner kronor för bolaget.

• VD:n har inga planer att sluta. På en chatt på Systembolagets hemsida efter stämman svarade hon:
”Jag har ett jätteroligt jobb, och inga planer på att sluta inom en överskådlig framtid. Sedan är det förstås styrelsen som beslutar”.
Av andra chatsvar framgår att hon fortfarande efterlyser sänkt spritskatt för att möta de lägre nivåerna i vår omvärld. Hon ser sambandet mellan hög konsumtion och alkoholskador men vill inte totalförbjuda alkohol. ”Det försökte man göra i USA på förbudstiden och det gick inte så bra. Jag tror på ett socialt ansvarstagande”, chattar hon.
Hon avslöjar också att hon gärna dricker vin till maten, medan maken Göran Persson hellre dricker öl och ibland gillar att ta en gin & tonic.

• På bolagsstämman kunde annars Anitra Steen konstatera att kunderna blivit nöjdare och att systemets andel av totala alkoholförsäljningen ökat. Försäljningen ökade ifjol 2,4 procent (vin och öl ökade, medan spritförsäljningen minskade något). Ålderskontroll av kunder som ser ut att vara under 25 år har ökat till 89 procent, vilket är åtta procentenheter mer än 2001.
Steen kan också glädja sig åt att stödet för detaljhandelsmonopolet, i snitt 55 procent vill behålla monopolet.

Etiketter:

Annonser