Direktör åtalas för skattebrott

STOCKHOLM Niklas Davidsson, tidigare vice vd för Vin-Trägårdh, åtalas för grovt skattebrott och medhjälp till grovt skattebrott, och anklagas för att ha undanhållit över 40 miljoner i alkoholskatt.

Det är misstankar om att en stor mängd importerad sprit och vin som officiellt varit avsedda för den norska marknaden stannat i Sverige som ligger bakom åtalet. Genom att spriten varit avsedd för export har företaget inte behövt betala alkoholskatt. Men istället för att exportera alkoholen till Norge, ska den ha sålts till restauranger och cateringbolag i Sverige.

Våren 2005 satt Niklas Davidsson häktat för grov varusmuggling i samma ärende, men den åklagaren hittade inte tillräckligt med bevis för åtal. Ärendet lämnades dock över till Ekobrottsmyndigheten, som skulle utreda eventuellt skattebrott. Den då ansvariga åklagaren Gunnar Fjaestad påpekade att skattebrott var betydligt enklare att bevisa och att straffskalan var den samma som för ett smugglingsbrott.

Enligt Svenska Dagbladet misstänks Davidsson för att försökt undanhålla totalt drygt 40 miljoner kronor i alkoholskatt.

• Vin-Trägårdh är ett av de företag som varit inblandat i den stora mutskandalen inom Systembolaget och har förlorat tillståndet att handla med alkohol. Niklas Davidsson dömdes 2005 till villkorligt dom och dagsböter för att ha mutat chefer inom Systembolaget. I februari i år dömdes han dessutom för att ha mutat sin egen advokat.

Etiketter:

Annonser