System-annons riktad till EUs ordförande

STOCKHOLM Systembolaget annonserar i Financial Times för att få EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso att uppmärksamma alkoholfrågan. Barroso uppmanas att överväga att dricka mindre och besöka en speciell webbplats med en “snabbkurs“ i alkoholpolitik.

I annonsen upplyser Systembolaget Barroso och den europeiska publiken om att européerna dricker dubbelt så mycket som vad man gör på andra kontinenter och att uppskattningsvis 600 000 européer dör varje år på grund av alkohol.

Inför annonseringen har Systembolaget också skickat ett brev till
EU-kommissionens ordförande som inleds:
“Kära herr Barosso. Här anges varför du allvarligt bör överväga att dra ner på drickandet“. Och bifogat den rapport, “Alcohol – no ordinary commodity“, som Systembolaget hänvisar till.

Syftet med kampanjen är att nå beslutsfattare i EU-kommissionen och övriga Europa, eftersom beslut på EU-nivån också kan påverka förutsättningarna för den svenska alkoholpolitiken.

Systembolagets VD Anitra Steen gör heller ingen hemlighet av att hon vill värna det svenska detaljhandelsmonopolet och med kampanjen uppmärksamma att Sverige har bland EU:s lägsta alkoholkonsumtion.

– Systembolaget finns till för den svenska folkhälsan. Det uppdraget påverkas förstås av att vi är en del av EU:s öppna marknad. Så när vi nu firar 50-årsjubileum vill vi passa på att visa EU-kommissionens ordförande och Europas befolkning varför vi har ett detaljhandelsmonopol i Sverige. Samtidigt vill vi öka medvetenheten om de problem som är förknippade med Europas höga alkoholkonsumtion. Vi européer dricker till exempel dubbelt så mycket som man gör i andra världsdelar, säger Systembolagets VD Anitra Steen i en kommentar.

Förutom annonsen i Financial Times ska Systembolaget annonsera brett i svenska dagstidningar. Satsningen görs i samband med Systembolagets 50-årsjubileum och hela kampanjen kostar enligt Sveriges Radio åtta miljoner kronor.

Fotnot: Systembolagets webbplats för kampanjen finns här: www.DearMrB.se

Etiketter:

Annonser