Ökat antal rattfyllerister i Luciarazzia

STOCKHOLM Under årets kontroll av rattnykterheten under Luciaveckan tog polisen 323 alkoholpåverkade förare. Vid motsvarande kontroll i fjol stoppades 195 alkoholpåverkade förare. ”En skrämmande ökning”, säger Bengt Svensson vid rikspolisstyrelsen till Drugnews.

Den svenska polisen kontrollerade, som en del i en gemensam europeisk satsning på att kontrollera trafiknykterhet, 87 327 bilförare under perioden 12–18 december. Av de kontrollerade förarna var 323 påverkade av alkohol och 87 påverkade av andra straffbara droger.

Vid motsvarande kontroll ifjol stoppade polisen drygt 66 000 förare, varav 195 var påverkade av alkohol och 79 av andra droger. Även med hänsyn taget till det ökade antalet kontroller är det en betydande ökning av antalet rattfyllerister.
– Det är en skrämmande ökning, säger Bengt Svensson trafikansvarig vid rikspolisstyrelsen till Drugnews.

Det finns även regionala skillnader. Fler åkte fast för rattfylleri i Stockholm jämfört med övriga landet. I Stockholm gjordes i år nära 8000 kontroller där 66 misstänkta rattfyllerister och 14 med illegala droger upptäcktes. I Skåne där ungefär lika många kontrollerades ertappades 32 med för hög alkoholhalt och fem drograttfyllerister.

Ännu är inte materialet från kontrollerna analyserat, så det finns inga klara svar på vad som ligger bakom ökningen. Den kan till viss del antagligen förklaras av att polisen har sänkt säkerhetsmarginalen vid alkotester från den 15 september i år. Tidigare har säkerhetsmarginal för de instrumenten som mäter utandningsluft gjort att gränsen i praktiken legat vid omkring 0,34 promille, men nu är den sänkt till 0,23. Därmed fastnar något fler i kontrollerna.
– Det kan ha en liten betydelse. Vi hittar ungefär tio procent fler med den nya gränsen, säger Bengt Svensson.

Förutom rattfylleribrotten ledde insatsen till att ytterligare drygt 3 200 brott rapporterades, bland annat 44 narkotikabrott.

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Etiketter:

Annonser